Eski belediye başkanı ‘hayvan hırsızlığı’ soruşturmasında ‘rüşvet’ takibinde yakalandı
ÇANAKKALE’nin Gökçeada Belediyesi’nde düzenlenen ‘yolsuzluk’ ve ‘rüşvet’ operasyonunda gözaltına alınan Belediye Başkanı Ünal Çetin’in de aralarında bulunduğu 4 şüpheli için 12 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede; ‘Hayvan hırsızlığı’ suçundan yürütülen bir diğer soruşturmada ise şüphelilerin telefon dinleme araştırmasında Çetin’in rüşvet aldığına ilişkin konuşmaların tespit edilmesi üzerine rüşvet soruşturması başlatıldığı belirtildi.
İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Hatalar Şube Müdürlüğü ekipleri, 31 Ocak’ta Gökçeada Belediyesi’ne ‘yolsuzluk’ ve ‘rüşvet’ operasyonu düzenledi. Operasyonda Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, imar müdürü SD, kamu çalışanı EB ile müteahhitler RG ve BB, eski Gökçeada UYGUN Partisi İlçe Başkanı HE gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından şüpheliler adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki sorgularının ardından 3 Şubat’ta adliyeye sevk edilen şüphelilerden Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, İmar Müdürü SD, eski İYİ Parti İlçe Başkanı HE tutuklanırken, diğer 3 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Rüşvet almakla suçlanan Ünal Çetin, soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından 4 Şubat’ta tedbir amaçlı görevden uzaklaştırılmıştı. Çetin’in 20 Temmuz’daki tutukluluğunu değerlendiren Sulh Ceza Hakimliği, Çetin’in tahliyesine karar verdi. Çanakkale Cezaevi’nde tutulan Çetin, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
TALEP HAZIRLANDI
Ünal Çetin hakkındaki davada soruşturma tamamlandı ve iddianame hazırlandı. İddianamede; Gökçeada Cumhuriyet Başsavcılığınca ‘hayvan hırsızlığı’ suçundan 11 Kasım 2022’de yürütülen bir diğer soruşturmada ise şüphelilerin telefonları dinlendi; Çetin’in rüşvet aldığı yönündeki konuşmaların tespit edilmesi üzerine rüşvet soruşturması başlatıldığı belirtildi. İddianamede Çetin’in sözleri de yer aldı.
‘HİÇ KİMSEDEN RÜVAT ALMIYORUM’
Çetin, kendi ifadeleriyle, “Devlediğim bir gayrimenkul yok. Kimseden 100 bin TL borç almadım. 9 bin 900 euro ise konutumun ortasında bulunan, evimde sakladığım paradır. 1 Temmuz 2022 tarihinde oğlumun düğününde takılan takıların bir kısmını dövize, bir kısmını da altına çevirdik. Sakladık. Hakkımdaki rüşvet suçlamasını kabul etmiyorum. Kimseden rüşvet almadım. Kimseden haksız menfaat elde etmedi. Ada dayanışmasının Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) gönderdiği dilekçenin aynısı Çanakkale Valiliği’ne de gönderildi. Mayıs 2022’de Çanakkale Valiliği tarafından kontrol edildi. Şöyle konuştu: “Gerekli incelemeler yapıldı. Sayıştay tarafından yeniden yapıldı. Üstelik belediye meclisinin Kasım 2022 toplantısında yürüttüğümüz işlemler de meclis kararıyla serbest bırakıldı. Hakkımdaki suçlamalar asılsızdır, tahliyemi talep ediyorum.”
RÜŞVET İSTEDİLER, KABUL ETMEDİLER
İddianamede; Çetin, şüpheli RG aracılığıyla K.Ç.’ye ait tarla olan taşınmazın arsaya dönüştürülmesi için rüşvet talebinde bulundu ancak yapılan telefon dinlemesinde ve alınan ifadelerde K.Ç. bunu kabul etmedi. İddianamede ayrıca Çetin’in, SY’nin 334 ada 277 parselde başlatmak istediği projenin onaylanması için rüşvet talep ettiği ancak SY’nin alınan ifadeleri dikkate alarak bunu kabul etmediği de yer aldı.
ARSADAN PAY İSTEDİ
Yeni Mahalle 344 ada 401 parselde MM ve SA için bekleyen 2 farklı projenin resmi ruhsat başvurularının onaylanması amacıyla SD ve Çetin tarafından talep edilen 2+1 dairenin belediye başkanının talebi üzerine Hasan Erdem adına satışı ve 344 parsel 859 parseldir. LY’nin Kuzulimanı Mahallesi İsmail Gaspırlı Caddesi 540 ada 5 parselde imarlı arsa üzerine inşa edilen binaya 150 bin TL verildiği vurgulandı. Ünal Çetin’in, Kuzulimanı Mahallesi 14 parsel, 14 ada, 14 parsel, 14 ada 11.555 metrekarelik MVÇ. arasındaki yeşil alan sorununun çözümü için yerden pay talep ettiği ve şüpheli EB’nin verdiği belirtildi. BB aracılığıyla 20 bin TL rüşvet.
BİLİM MÜDÜRÜ ÇETİN’LE ÇALIŞIYOR
?MASAK’a gönderilen ihbar yazısı, MASAK mali analiz raporları, alınan ifadeler ve toplanan deliller ışığında, savcı, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin; K.Ç. SY, LY ve MVÇ’den rüşvet istediğini belirtti. ama kabul edilmedi. Şüphelilerden SA, MM, EB ve BB’den rüşvet talep edildiği ve şüphelilerin de bu rüşveti verdiklerinin altı çizildi. Gökçeada Belediyesi Fen İşleri Müdürü SD; İddianamede, şüphelilerden LY, SY, SA ve MM HE’ye yapılan rüşvet teklifinde Ünal Çetin ile birlikte hareket ettiği belirtildi; SA ve MM’den alınan rüşvet konusunda Çetin ve SD ile birlikte hareket ettiğinin altı çizildi. Şüpheli RG’nin, KC’ye teklif edilen rüşvet suçuna aracılık ettiği belirtildi. Savcı, eski Gökçeada YETERLİ Partisi İlçe Başkanı HE, müteahhit RG ve İmar Müdürü SD Ünal Çetin’in ‘rüşvet alma’ suçundan 12 yıla kadar hapis cezası talep etti. BB, EB, MM ve SA için ‘rüşvet’ suçundan 6 yıla kadar hapis cezası talep edildi.